22 juni, 2023
Geveljaloezieën
We zien gevelgordijnen steeds vaker, vooral op nieuwe gebouwen. Dat is geen verrassing, want ze zijn een handig en effectief antwoord op een aantal ongemakken. Met hun hulp kunnen we ons ontdoen van overtollig licht, de instroom van warmte blokkeren en onszelf beschermen tegen nieuwsgierige blikken. De jaloezierevolutie wordt ook aangedreven door moderne besturingssystemen voor jaloezieën, rolluiken en markiezen, waar deze tekst over gaat. Laten we echter bij het begin beginnen.
Jaloezieën zijn raambekleding voor buiten die al eeuwen bestaat. Archeologen kunnen hun oorsprong terugvoeren tot het oude Perzië en het oude Egypte. In hun moderne vorm verschenen ze echter pas aan het eind van de jaren 1970. Toen werden de eerste producten ontwikkeld die lijken op de producten die we vandaag de dag dragen.
Jaloezieën bestaan uit lange lamellen die met elkaar verbonden zijn door een koord, lint of ketting, de zogenaamde lamellen, die in een cassette over het raam worden geschoven en gewoonlijk langs geleiders aan de zijkanten van het raam lopen.
Hun onderscheidende kenmerk onder de raambeveiligingen is dat de lamellen kunnen draaien, waardoor hun hoek ten opzichte van het raam verandert en, nog belangrijker, ten opzichte van het zonlicht dat onder verschillende hoeken binnenvalt, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Als ze 90° gedraaid zijn en zich in een vlak bevinden dat parallel is aan het raamoppervlak, zien ze eruit en gedragen ze zich als een rolgordijnmantel. Wanneer hun draaihoek bijna 0° is en ze loodrecht op het glas staan, worden ze bijna onzichtbaar van binnenuit, hoewel ze nog steeds zeer belangrijke functies vervullen.
De beweging van de jaloezieën – ten opzichte van het raamoppervlak, het omhoog en omlaag gaan en het draaien van de lamellen – is de factor die hun grote bruikbaarheid bepaalt. De manier waarop we het systeem bedienen is precies de besturing van de jaloezieën. We zullen zo meteen ingaan op de details van geveljaloeziebesturing.
In principe moeten we altijd kiezen voor de installatie van buitenjaloezieën. Het is een uitrusting die elke bouwer aanraadt vanwege de drie belangrijkste voordelen:
Het kan zijn dat we de kamer meer willen verduisteren en dan werken rolgordijnen net zo goed als rolgordijnen. Als we alleen overtollige warmte kwijt willen, ligt de zaak anders.
Het verschil tussen deze raambekleding is dat rolgordijnen een uniforme mantel hebben, terwijl jaloezieën uit afzonderlijke elementen bestaan. Als we de jaloezieën laten zakken, verduisteren we ons zicht en het interieur. Als we de jaloezieën laten zakken, kunnen we de lamellen horizontaal laten.
De zon die erop rust, geeft haar warmte af en diffuus licht dringt het interieur binnen. Dankzij de nauwkeurige bediening van de jaloezieën kunnen we het licht zelfs naar de gewenste plek sturen, bijvoorbeeld naar het plafond, wat interessante visuele effecten oplevert.
Door de positie van de lamellen te regelen, kunnen we ook gemakkelijk onze privacy van de mensen boven of onder ons garanderen, zonder ons gezichtsveld te beperken.
De oude jaloezieën en de soms nog eenvoudige binnenoplossingen kunnen met een koord worden bediend. Het is natuurlijk moeilijk om te verwachten dat gevelgordijnen op deze manier bediend kunnen worden. Daarvoor zijn ze te groot en te zwaar.
De mogelijkheid om buiten jaloezieën aan te sturen wordt momenteel in twee verschillende benaderingen gerealiseerd. Deze zijn:
De handmatige bediening van rolluiken, zonwering en zonneschermen is gebaseerd op menselijke spierkracht. We draaien aan een speciale slinger die, door de krachten over te brengen op een speciale bedieningsstang, de raambekledingselementen op de gewenste manier instelt. Het handbedieningssysteem is een eenvoudig en goedkoop mechanisme, maar niet iedereen waardeert het gemak ervan.
Elektrische aandrijving is tegenwoordig verreweg de meest gebruikte methode. De motor wordt in de kast van de gevelzonwering geplaatst. De werking ervan vervangt menselijke spierinspanning.
In het geval van een elektrische motor die in een kast voor een geveljaloezie zit, zijn er ook twee algemene methoden om de werking ervan te regelen, onafhankelijk van het geveljaloeziesysteem waarvoor we hebben gekozen. De methoden om geveljaloezieën met een elektromotor te bedienen zijn:
In de praktijk is de keuze voor een afstandsbediening voor jaloezieën iets ingewikkelder, maar laten we eerst eens kijken naar de installatie.
Het is duidelijk dat elke investering in huis goed doordacht moet zijn. Als het gaat om het installeren van jaloezieën, moeten we niet overhaast te werk gaan. Er is echter iets dat we over het hoofd kunnen zien, zelfs als we niet in de opwelling van het moment handelen. Dit zijn zaken die te maken hebben met de uitbreiding van het raambekledingssysteem.
Bedrade systemen bieden een vrije bediening van de jaloezieën. Als we twee jaloezieën naast elkaar hebben, is dit eenvoudig te beheren, maar als we na verloop van tijd andere elementen willen toevoegen, d.w.z. nog meer jaloezieën, maar bijvoorbeeld ook rolluiken, zonneschermen of garagedeuren, die we dan vanaf één plek willen bedienen, kan dit technisch onhaalbaar blijken.
In zo'n situatie kunnen we een afstandsbediening gebruiken voor de jaloezieën die we plaatsen, maar dan hebben we twee verschillende, incompatibele bedieningsmechanismen. Het is daarom alleen de moeite waard om handmatig bediende jaloezieën te plaatsen als we zeker niet nog meer apparaten gaan toevoegen of als bediening via een draad, mogelijk vanaf een andere locatie, acceptabel is.
Handmatige bediening van geveljaloezieën, inclusief elektrische bediening met een bedrade wandafstandsbediening, wordt steeds zeldzamer en wordt over het algemeen afgeraden.
Het heeft zo zijn voordelen. Als we de Elero JA Soft-engine als voorbeeld nemen, zijn dit er één:
Betrouwbaarheid heeft betrekking op de afstand van waaruit de jaloezieën kunnen worden bediend. De kabel kan vrijwel elke lengte hebben. Radiografische afstandsbedieningen hebben altijd een beperkt bereik.
Ga er niet van uit dat een draadmotor een inferieure versie is van een radiografische motor. Dit is een misvatting die je soms tegenkomt, en niet alleen bij leken. Veel geavanceerde technologieën die het leven gemakkelijker maken, zoals de stille rem, kunnen erin voorkomen.
Voor op afstand bediende geveljaloezieën kunnen we kiezen voor oplossingen met unidirectionele of bidirectionele communicatie. Bij eenrichtingsmotoren ontvangt het apparaat gewoon een commando en voert het uit. Dergelijke motoren zijn tegenwoordig echter een relikwie en zijn zelfs bijna niet meer te koop. Eko-Okna biedt producten zoals de Elero JA Comfort-868, die in staat is om informatie over het effect van zijn werk terug te sturen naar de afstandsbediening. Als iets het rolluik blokkeert en het rolgordijn niet sluit, dan weten we dat.
Afstandsbediening van jaloezieën wordt nog handiger door automatisering, die vele vormen kan aannemen.
We kunnen een eenvoudige programmer aansluiten op de elektromotor van de buitenjaloezieën, die een signaal geeft om de stand van de lamellen op bepaalde momenten van de dag te veranderen. Dergelijke automatische buitenjaloezieën kunnen 's ochtends openen net voordat de wekker gaat, zodat niets onze rust verstoort en we gewekt kunnen worden door de zonnestralen.
Automatische besturing van rolluiken en zonwering kan ook volledig automatisch. Verschillende soorten besturing kunnen samenwerken met autonome wind- of zonnesensoren. Windsensoren, zoals de Somfy Eolis WireFree io, zijn in de eerste plaats een veiligheidsfunctie voor rolluiken. Zelfs de meest veelzijdige gevelaandrijving kan de dreiging van te veel wind niet alleen detecteren - er is een sensor nodig om het juiste signaal te geven.
Apparaten zoals de Elero Aero-868 AC werken op een vergelijkbare manier. Dit is een weersensor die niet alleen de sterkte van de wind controleert, maar ook het niveau van de zonneschijn. Hij kan zo worden ingesteld dat de jaloezieën vanzelf sluiten als er te veel zon is, en openen als de zon laag komt te staan. Op die manier zorgen geveljaloezieën op een intelligente en autonome manier voor comfort in het interieur.
De juiste motoren voor gevelgordijnen kunnen onder de besturing van smart home-systemen worden geplaatst. Dit is een automatische besturing op het hoogste niveau waarmee we bovendien alles vanaf onze computer en telefoon kunnen doen. Het enige wat je nodig hebt is internettoegang.
Geavanceerde smart home-systemen kunnen niet alleen jaloezieën bedienen, maar ook andere compatibele apparaten, zoals INFINITI sectionale garagedeurautomaten, verlichtingssystemen of toegangsmechanismen waarmee eigendomshekken zijn uitgerust.
Zo'n rijkdom aan mogelijkheden maakt het echt een goed idee om de beschikbare oplossingen in detail te bespreken met de distributeur, en de distributeur zou moeten praten met zijn of haar accountmanager van Eko-Okna. Zelfs als een investeerder vandaag nog geen geavanceerde technologie nodig heeft, zal de ontwikkeling van slimme technologie over 5-10-15 jaar – en in het geval van onroerend goed is dit nog steeds een korte tijdspanne – zeker versnellen. Wat vandaag een nieuwigheid of zelfs een extravagantie is, zal standaard worden. Als je je hier vandaag op voorbereidt, bespaar je in de toekomst massa's geld en creëer je betere leefomstandigheden voor jezelf en je gezin.
Direct contact: +31 202 490 999 Gesprekskosten volgens de prijslijst van de operator.
Eko-Okna S.A.
Kornice, ul. Spacerowa 4
47-480 Pietrowice Wielkie
NIP: 6391813241
KRS: 0000586067
Olszyny 9
44-373 Wodzisław Śląski
Naftowa 23
47-225 Kędzierzyn-Koźle